Tippek, trükkök - Edzés hatékonyság növelés

Kedves SportosMami! 

 

Rendszeresen mozogsz? Már nem érzed annyira hatékonynak az edzéseidet? Nem látsz benne kihívást? Turbózd fel a mozgásprogramodat, hogy ismét úgy érezd, dolgoztál! 

 

 

Ha rendszeresen sportolsz és egy bizonyos mozgásformát részesítesz előnyben egy idő után hozzászokik a szervezet a terheléshez, és nem feljődik tovább. Lehet, hogy az elején 10 perc futás kikészített, 15 kiló megemelésének gondolatától is leizzadtál vagy lógott füled, farkad az első táncos óra után, de ha szisztematikusan, rendszeren végzed az adott testmozgást, 2-3 hónap múlva már azt veszed észre, hogy könnyebben megy, nem fulladsz ki, nem izzadsz meg annyira mint az elején. 5-6 hónap múlva pedig már vígan végigcsinálod. Ez azért van, mert az állóképesség fejleszthető.

De vigyázz! Amilyen keményen megdolgoztál azért, hogy ne fulladj ki egy-egy óra végére, olyan gyorsan ki tudsz esni a "rutinból". Ne hagyd abba a mozgást, csakazért, mert már úgy érzed, nem jelent kihívást. Újrakezdeni mindig sokkal rosszabb, mint folytatni. 

Érdekes, hogy többféle állóképesség van. Aki le tud futni mondjuk egy félmaratont, az még nem biztos, hogy végig tud csinálni egy erő- állóképesség fejlesztő órát és fordítva is igaz. Más izmok, más technika kell a feladatok végrehajtásához. 

Ha úgy érzed, már nem jelent kihívást az óra, amire jársz, nem biztos, hogy az edződben van a hiba. De nem is benned. Egyszerűen hozzászoktál ahhoz a tipusú terheléshez. 

Íme néhány tipp, hogyan tudod növelni az edzéshatékonyságot! 

 

1) Emeld az edzéseid számát

Ha eddig egyszer jártál egy héten, találj egy másik időpontot is, így gyakorlatilag megdupláztad az edzéseid számát, azaz plusz terhelést adtál a szervezetednek. Ha eddig kettőre jártál, iktass be egy harmadikat is. :-) De ne ess a ló túloldalára! A túl sok edzés sem tesz jót, de erről majd később írok. 

2) Próbálj ki más típusú edzésformát is

Ha eddig táncos órára jártál, akkor keress erősítő jellegű órát. Pörgős óra remek kiegészítője lehet a lassabb mozgásforma (pilates vagy jóga), ami a mély izmokat dolgoztatja meg. Persze vice-versa. 

3) Használj eszközöket

     a) súlyzós kesztyű

            - 250g-os kesztyűt ajánlok, ha dinamikusabb órán szeretnéd használni. Ennél nehezebb kesztyűvel nem tudod a gyakorlatot helyesen kivitelezni, így megnőhet a sérülésveszély

    b) kézi - és vagy lábsúly

           - erősítő, erősítő jellegű órákhoz javaslom, ahol lassabb a tempó, és tudsz figyelni a gyakorlat kivitelezésére.

    c) gumiszalag

           - a gumiszalag ellenállását kihasználva növelheted teljesítményedet

    d) Pilates karika

          - ez egyik kedvenc eszközöm,  képen is azt látod. Egy egyszerű karika, ami hihetetlenül sokoldalúan használható az egész test átmozgatásához. Akik járnak hozzám órára, tudnának mesélni. ;-)

    e) Softball és fitball

         - szintén igen sokoldalóan használható eszközök, melyek nem is súlyúk, hanem alakjuk és nem mindennapos használatuk miatt jelentenek kihívást. Kiváló egyensúlyfejlesztő eszközök. 

Ezek a "házi" mindenki által elérhető, boltban is kapható hatékonyságot nővelő eszközök. E mellett  még számos eszközös óra van a fitness piac palettáján, amit érdemes kipróbálni, mert minden óra más és más és minden kipróbált órátípussal több leszel! 

 

Jó mozgást kívánok! 

 

Éva

Végzettségeim:
KJF Idegenforgalom és szálloda szak
Fitness Company: aerobik sportedző
végzettséget igazoló dokumentumok
Rendelkezem:
OKJ-s vizsgával (aerobik sportedző)
Szakmai felelősségbiztosítással
Pilates oktatói végzettséggel