Tedd és ne tedd sorozat 2. rész - Gyermekágyas időszak, szoptatás

Kedves SportosMami! 

 

Gratulálok gyermeked megérkezéséhez. :-)

 

Amikor az én Petrám megszületett, a 34.héten, fogalmam sem volt, hogy mit csináljak. Nem igazán volt tervem a születését követő időre, merthát úgy gondoltam, hogy minek ezen gondolkodni gondolkodni, van még időm... hát nem volt...

Aztán egyszercsak úgy döntött, hogy ő kész van, neki már különben is szűk odabent, a nyaka körül is van a köldökzsinór, ő most meg fog születni. S lőn. A szülőágyas részre már nem igazán emlékszem. Tudtam, hogy biztonságban és jó kezekben vagyok, Apa is mellettem volt. Arra halványan emlékszem, hogy egy picit a mellkasomra tették, de már vitték is kivizsgálni, lévén koraszülött volt. 

A rendberakásom után, közben tért vissza a tudatom a testembe. De már nem ugyanaz a tudat. Átalakult. Alig észrevehetően. De átalakult. 

Számomra a gyermekágyas időszak olyan volt, mintha álmodnék. Éltük a mindennapjainkat, de olyan érzésem volt, hogy egyszer csak felébredek és 16 éves vagyok, és épp' egy táncversenyre indulunk. Sok gondolat kavagott a fejemben, össze voltam zavarodva. Gépiesen tettem, amit az ösztöneim diktáltak.

Azért is gondoltam, hogy most megosztom veled erről az időszakról gyűjtött tapasztalataimat, hogy biztassalak, nem vagy egyedül a "furcsa" gondolataiddal. 

 

TEDD:

1) Hallgass az ösztöneidre! 

Bízz magadban! Tudom, hogy furcsa, de működik. Tedd azt, amit úgy érzed, hogy jó. Ha nem jó, a baba úgy is jelzi. 

2) Hangolódj a babára

A nap 24 órárban együtt vagytok. Fogadd el, hogy mint az előző 9 hónapban is, most is ő irányít. Bízz benne, hogy az ő ösztönei is jól működnek. Tudja mikor éhes, és hogy mennyit kell aludnia. Nevelni majd ráérsz, később is. 

3) Vedd fel, ha sír

A legújabb kutatások szerint nem szabad sírni hagyni a babát. Nem azért sír, mert hisztizik, hanem mert biztonságra vágyik. Nem fogod ezzel elkényeztetni.  9 hónapig gyakorlatilag együtt dobbant a szívetek, most se foszd meg a biztosnágot nyújtó öleléstől. 

4) Beszélgess 

Mint írtam, nagyon furcsa gondolataim voltak. Ott volt az az édes baba és én nem éreztem semmit. Mintha egy idegen baba lett volna. Ezt éreztem azt hiszem a gyerekágyas időszak végéig kb. Ha nem beszélem meg ezekat az érzéseket olyan barátnőimmel, akik már ezt átélték, biztos, hogy önmarcangoltam volna. De megnyugtattak, hogy ez normális. 

Bármilyen kételyed van, kérdezz, beszélj róla. Rengeteg feszültségtől szabadulhatsz meg, ha kibeszéled magadból.

5) Ha szoptatsz lehetőleg figyelj oda az első időkben, ne egyél túl fűszeres, puffasztó ételeket. Igyál meg minimum 3 liter vizet. Anno a korházban szt mondták, hogyha szoptatás előtt és után is megiszol 3 dl vizet, akkor meglesz  napi folyadékszükséglet, ami tejtermeléshez szükséges. 

Fejni elég macerás, de megéri a fáradozást. Én 6 hétig fejtem, utána már beállt a kívánt mennyiségre.

NE TEDD!!!

1) Ahány ház, annyi szokás. Eddig is mindenki jó tanáccsal látott el, ezután meg pláne. 

Szokj hozzá, hogy bármit teszel, MINDIG lesz valaki, akinek elnyúlik az arca és a képedbe vágja, ha nem direkt, de hangsúlyosan, hogy "szaranya" vagy. Mert ő nem így csinálta, és milyen jóravalók lettek a gyerekei.

SENKI,DE SENKI MÁS  NEM TUDJA RAJTAD KÍVÜL, HOGY NEKTEK MI A JÓ!

2) Ne ostorozd magad.

Ne ostorozd magad, ha nincs tejed, ha nem alussza végig az éjszakát, ha csak oldalt fekve tud elaludni, ha csak a hasadon vagy cicin alszik el, ha csak besötétített szobában, ha csak melletted....és sorolhatnám. 

A TE BABÁDNAK TE VAGY A LEGJOBB ANYUKÁJA! 

3) Továbbra is kerüld el az internetet

Ne akard kiguglizni, hogy miért sírhat a gyerek, vagy hogy van egy köldöksérve és mit kell vele tenni. Az internet sokkal rosszabb a szomszéd néninél. Kvázi név,arc és szemrebbenés nélkül itélkeznek az emberek. Csak arra jó, hogy bűntudatot ébresszen benned! 

4) Mozgás

A GYERMEKÁGYAS IDŐSZAKBAN TILOS AZ EDZÉS!!!!  A szervezetednek 6, illetve császár esetén 12 hét minimum kell a regenerálódáshoz. A várandósság alaltt termelt izomlazító hormonok akkora körülbelül kiürülnek a szervezetből, a csontoknak vissza kell rendeződniük. Naponta sétálj, ha nem tudsz a fenekeden ülni. Mindkettőtöknek jól fog jönni a friss levegő. (Én a 5. héten már vállalhatatlan voltam, annyira hiányzott a mozgás, ezért minden nap sétáltunk.)

5) Fogyókúra

Ha szoptatsz szintén tilos minden nemű fogyókúra. A mozgás nincs hatással a tejtermelésre, viszonyt a fogyókúra megváltoztatja a tej minőségét, akár le is állhat a tejtermelés. 

Táplálkozz kiegyensúlyozottan, szélsősőgektől mentesen, sok frss zöldséggel és gyümölccsel. Ha úgy érzed, hogy a tápálákozásod átalakításával fogyni szeretnél, kérd ki dietetikus segítségét! 

Élvezd ki minden percét ennek az időszaknak. Készíts minél több videót és képet, írj blogot, mert olyan gyorsan repülnek a napok és a hetek, hogy egyszer csak 1 éves lesz, majd 17 hónapos és már jár, gügyög, szavakat mond és szinte nem is fogsz emlékezni, milyen is volt 2-3 hónaposan. 

Ne azt várd, mikor fog már átfordlni, örülj annak, hogy milyen ügyesen emeli a fejét! Minden apró mozdulatát dícsérd meg úgy, mintha épp az Oscar díjat kapta volna meg. 

Szeresd, öleld, amíg hagyja! <3

Nagyon jó babázás kívánok! 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg más kisamam barátaiddal is! 

 

Szép napot! 

 

Éva

Végzettségeim:
KJF Idegenforgalom és szálloda szak
Fitness Company: aerobik sportedző
végzettséget igazoló dokumentumok
Rendelkezem:
OKJ-s vizsgával (aerobik sportedző)
Szakmai felelősségbiztosítással
Pilates oktatói végzettséggel