Pilates a babáddal

Kedves SportosMami! 

 

Annyiszor emlegettem már eddig a Pilates-t, de nem tudom, hogy mennyire ismered ezt a mozgásformát. 

Ma ennek a mélyére fogunk ásni és megnézzük, miért is ajánlatos a várandósság előtt, ha már edzett vagy, alatt és után ezt a mozgásformát választanod. 

Joseph Pilates nevéhez fűződik ez a mozgásforma megalkotása, aki születésétől kezdve angol kórban szenvedett és izületi fájdalmai voltak. 

A Pilates-nek 6 alapelve van, melyet a Wikipédia olyan szépen összefoglalt, hogy magam se tudtam volna szebben:

1. koncentráció (concentration) A tudatos mozgás kulcsa, hogy odafigyeléssel, a figyelem fókuszával végzik a a gyakorlatokat.

2. irányítás (control) Szellemi és fizikai irányítás. Az izmok irányítása, a mozgás összekoordinálása, a légzés koordinálása. (Pilates a módszerét nem magáról nevezte el, hanem Controll-nak.)

3. központosítás (centering) A módszert azon alapvetésre épül, hogy minden mozdulat az úgynevezett powerhouse-ból (erőközpont) indul ki, azaz a has-alsó háti szakasz-csípő-fenék központi területből, amely körülveszi a létfontosságú szervek nagy részét, magába foglalja a gerincet, a test középpontját alkotva.

4. légzés (breathing) A megfelelő légzéstechika a kulcs a minél tökéletesebb mozgás kivitelezéséhez. Minden gyakorlat mozdulataihoz adott ki-és belégzésütem tartozik.

5. áramlás (flowing movement) Minden gyakorlatnak saját üteme van, ezáltal a gyakorlatok "áramló" mozgással állnak össze egésszé.

6. precizitás (precision) A gyakorlatok helyes kivitelezése a legfontosabb, inkább kevesebb ismétlésszámmal, de a lehető legtökéletesebben végrehajtva kell dolgozni.

A várandósság igencsak igénybe veszi minden izmodat. Ha a Pilates speciális gyakorlataival felkészíted a tested a majdani terhelésre, gond nélkül fogja venni az akadályokat. Várandósság előtt bármely gyakorlatokat végezheted. 

 

A várandósság alatt csak, és ismétlem CSAK azok végezzenek Pilates gyakorlatokat, akik előtte már rendszeresen jártak Pilates órára. (Legalább előtte 1 évvel és az orvos is engedélyezte, hogy folytassa) Mivel minden gyakorlatnak az az alapja, hogy tartjuk a has és farizmunkat, így igencsak igénybe vesszük azokat, ami az első trimeszterben tiltott dolognak számít. Ahogy nő a pocakod egyre kényelmetlenebb lesz hason feküdni, így a labdán ülős hát- illetve a kar és lábizmokat erősítő gyakorlatokat részesítsd előnyben

A szülés után 6 -8 hét kötelező pihenő. Ahogy véget ért a gyermekágyas időszak, és az orvosod is zöld utat adott, elkezdődhet a regeneráció. Hasizmok erősítése, hátizmok kigyúrása.  De mindezt FOKOZTOSAN! Ha fejest ugrasz a kemény edzésbe, többet árthatsz, mint amit használsz. Adj időt magadnak. 

Ha nem szeretnéd otthon hagyni a picit, van lehetőség olyan órákra is elmenned, ami kifejezetten anyukáknak és babáiknak szól, mint például az én Babás Pilates órám. Az órán Anyuka dolgozik, és attól függően, hogy a pici milyen kedvében van, segíthet Anyának nehezíteni a gyakorlatokat. :-) 

Ezek az órák segítenek kicsit kikapcsolni, magaddal foglalkozhatsz, miközben karnyújtásnyira tőled ott a baba, így bármikor megszeretgetheted. Együtt vagytok, így erősödik a kötődés. Megismerhetsz más Anyukákat, akikkel meg tudod beszélni a napi történéseket, eszmét cserélhettek, tanácsot adhattok egymásnak. A baba más babák társaságában van, így szocializálódik is. Ajánlott 6-8 hetes kortól egyészen 7-8 hónapos korig, vagy amíg hagyja a baba Anyát tornázni. :-) 

Ha Székesfehérváron élsz és szívesen kipróbálnád ezt a mozgásformát a babáddal, akkor jelentkezz be az órára az Órarend menüpont alatt. Keddenként 9:30-tól várlak szeretettel a Shakti Jógastúdióban! Remélem találkozunk! 

 

Szép estét kívánok! :-)

Végzettségeim:
KJF Idegenforgalom és szálloda szak
Fitness Company: aerobik sportedző
végzettséget igazoló dokumentumok
Rendelkezem:
OKJ-s vizsgával (aerobik sportedző)
Szakmai felelősségbiztosítással
Pilates oktatói végzettséggel