R. Král Éva

November - December - Január - Hogyan tudod előnyödre fordítani a begubózós hónapokat

Magyarországon ciklikus az év. Tavasz - nyár- ősz - tél váltogatja egymást. 

 

Ez ad egyfajta kiszámíthatóságot, illetve hozzászoktat ahhoz, hogy minden változik, minden ciklikus. A napfényes, madárcsicsergős tavasz után a forró, meleg nyár jön, majd a színes és borongós ősz és szürke tél, majd ismét kinyílnak a virágok, megtelik minden élettel. 

Egyszer fent, egyszer lent. Egyszer minden happy, és azt gondoljuk, hogy mienk a világ, máskor pedig lelassul minden, beszürkül és hamar jön a sötétség. 

Az ember természeti lény. Hat ránk a hold változása, az évszakok váltakozása. Ez ellen lehet küzdeni vagy el lehet fogadni. Lehet kézzel - lábbal kapálózni ellene, vagy belesímulni és együtt dobbani a természettel. 

 

Figyeld csak meg a természetet. Ősszel felkészül a hidegebb időszakokra. Minden ledobja a levelét, minden befele fordul, hiszen az intenzív tavaszban és a vibráló nyárban kifáradt, kimerült. Ez az időszak a töltődés időszaka. A befele figyelésé. A megnyugvásé. A felkészülésé. Teljesen természetes, hogy nem vagyunk annyira aktívak, nem kívánjuk a pörgést. (A mai modern és felgyorsult világban ezek a fogalmak már szinte kivesztek a köztudatból, vagy szitok szónak számítanak. Azt gondoljuk, hogy csak akkor vagyunk igazán jók, akkor vagyunk igazán hatékonyak, ha folyton pörgünk, folyton a peak-en teljesítünk, sose állunk meg, mert akkor kimaradunk, lemaradunk) 

 

Te melyik típus vagy? Tudsz pihenni, tudsz magadra, az igényeidre figyelni vagy mész, csinálod addig a dolgaidat, amíg a teljesítőképességed határárára nem érsz és csak egy betegség állít meg? 

 

Hírlevél feliratkozás 

 

 

Megengeded magadnak a pihenés luxusát?  A befele figyelését? Érzed, hogy mikor elég, érzed hogyan jó neked, érzed, ha máshogy jó mint eddig? 

 

Mit szólnál, ha idén együtt lélegeznél a természettel? Ha a 20. kávé vagy energiaital helyett aludnál végre, ha azt érzed, hogy jobb lenne otthon egy jó könyv társaságában vagy egy filmnézős estét tartani, akkor megtennéd, megengednéd magadnak? Szerinted mi történne? Mi lenne, ha nem az árral szemben úsznál, küzdenél mint a gepárd, hanem felfeküdnél a hullámokra és élveznéd annak a ringatását? 

 

Szóval hogyan tudod a magad malmára hajtani ezt a begubózós időszakot? 

 

1) Összegezd magadban ezt az évet! Mit tanultál a covid-tól? Mit tanultál a covid szemüvegét felvéve magadról? A vírus mit hozott ki belőled? Milyen zsigeri reakciót váltott ki belőled? Félni kezdtél? Tagadtál? Beleolvadtál? Elfogadtad vagy harcoltál? (Ha feliratkozól a hírlevelemre megkapod a 2020-as év lezáró/ 2021-es évet előkészítő útikalauzt, amiben ilyen és ehhez hasonló kérdések segítségével tudod összegezni magadban az érzéseidet! )

 

2) Figyelj magadra! Gyűjts erőt! 2021 is valószínűsíthetőleg egy változással teli év lesz! Használd ki ezt a mostani időszakot arra, hogy erőt gyűjtesz! Csinálj olyan tevékenységeket, amik feltöltenek, amik a szívedet, lelkedet, testedet is felmelegítik. 

 

3) Fedezz fel új dolgokat! Soha nem jógáztál még? Próbáld ki! Rúdtánc? Miért ne? Meditálnál? Nagyszerű ötlet! Esetleg egy nagy séta a közeli erdőben? Isteni ötlet! Érjenek új impulzusok. Ezek az új dolgok egy kis varázst, változást visznek a megszokott mindennapjaidba! 

 

 

 4) Leltározz! Szanálj! Akár az otthonodban, a ruháid, a gyerek megunt játékai között, akár a saját életedben. Egy rossz szokást cserélj egy jóra! Nézd meg, hogyan telik egy napod! Figyeld meg, hogy ezek a történések hogy hatnak rád. Előrébb visznek, vagy hátráltatnak? Ami hátráltat, azzal kapcsolatban mérlegelj. Nézd meg, hogy miért van jelen az életedben! Biztos, hogy szükséged van rá, vagy csak egy megszokás, ami nélkül úgy gondolod, hogy nem élet az élet? 

 

  

 

 

5) Baráti, családi kapcsolatok, amik nem szolgálják az érdekeidet. Szerintem nincs olyan ember, aki ne ismerne legalább 2-3 "Dementort" a családi vagy baráti, ismerősi kapcsolatai közül. Nem jó ezek közelében lenni, mert a hihetelen negatív hozzáállásukkal, a folytonos panaszkodásukkal leszívják a maradék életörömét is az embernek, ami ebben a kevéssé pozitív időszakban megmaradt. Tudom, hogy fájdalmas lehet megszakítani a kapcsolatot vagy eltávolodni egy olyan embertől, aki (valaha) szerettél, kedveltél, de mérlegelj! Mi a fontosabb? Az ő vélt barátsága, ami téged nem épít csak rombol vagy egy valaha volt szép emlék, ami hozzá fűz. Az ilyen emberek sajnos csak kihasználnak. Rádöntik a panaszkodásukat, elrontják a kedved és miután ezt megtették, sarkon fordulnak és elmennek, mint akik jól végezték a dolgukat, mit sem törődve a te érzéseiddel, a veled történtekkel. És persze, amint összeszeded magad egy kicsit újra jönnek, mert érzik, hogy van mit szívni tőled! 

 

2020 a változások éve! Minden más lett és el kell fogadnunk, hogy soha, semmi sem lesz már minden olyan, mint 2019 december 31-én volt. 

 

Küzdhetsz ellene, úszhatsz az árral szemben, vagy felfeküdhesz változások hullámára és hagyhatod, hogy ringasson a víz és elvigyen oda, ahol megtalálod ismét magad! A döntés, mint mindig, most is a TE kezedben van! 

 

 

 

Szeretnél hasonló tartalmakat olvani? Inspirálódni? Feltölteni magad hasznos tudásanyaggal?

 

Iratkozz fel a hírlevelemre, melyet minden vasárnap keress az e-mail fiókodban!

 

 
ÍRJ ÜZENETET