R. Král Éva

Mikor NE menj life coach-hoz?

Most akkor mi van? Miért akarlak lebeszélni arról, hogy life coach-hoz menj? Rosszat akarok én magamnak? 

 

Nem, egyáltalán nem. Sőt. Nem vagyok a saját magam ellensége, de nem mindenkinek van szüksége life coach-ra, nem mindenkinek való a life coaching.

 

Most felsorolok neked 5 pontot, hogy mikor és miért ne menj life coach-hoz.

1) Ne menj life coach-hoz, ha nem akarsz! 

 

Hiába tanácsolják a barátaid, hogy menj coach-hoz, mert látják, hogy valahol elakadtál az életedben, ők is járnak és nekik is mennyit segített, megváltoztatta az életüket, fel is hívnak esetleg helyetted egy coach-ot, addig, amíg te nem döntesz úgy, hogy elmész, nem vallod be saját magadnak, hogy igen, változtatni szeretnék az életemen és ehhez segítségre van szükségem (nem azért mert béna, hülye vagy alkalmatlan vagy rá egyedül, hanem mert annyira benne vagy a problémában, hogy nem találod rá egyedül a megoldást) addig nem is tud neked segíteni. Szabad akaratodból kell, hogy felhívd. 

 

2) Ne menj life coach-hoz, ha nem akarsz változtatni az életeden! 

 

Boldog vagy? A helyeden érzed magad? Tudsz dönteni, tudod, merre mész, látod magad előtt a célt, az utat, a nehézségeket, az akadályokat, de tudod, hogy képes vagy legyőzni mindent, ami közéd és a célod közé sodródik. Jó a kapcsolatod a főnököddel, a gyerekeddel a pároddal, a kollégákkal, oda és akkor mész, ahova szeretnél, úgy élsz, ahogy szeretnél, azzal, akivel akarsz, a munkád az életed, de betartod a határokat és nem esel soha túlzásba, megvan az egyensúlyod és mindez szilárd és biztos lábakon áll. És ha ez még nem is csak kirakat, amit mások felé mutatsz és valóban ezt is érzed és jól érzed benne magad, akkor gratulálok, nincs szükséged a segítségre! 

 

 

 

3) Ne menj life coach-hoz, ha félsz vagy nem akarsz szembenézni magaddal, a problémával. 

 

Félsz levenni az álarcodat? Félsz megmutatni magad? Félsz, ha visszatalálsz magadhoz, nem fognak szeretni azok, akik eddig máshogy ismertek? Félsz, hogy rájössz, hogy az elmúlt 2-3-5-10 évedben nem jó irányt vett az életed és rossz úton jársz? Félsz beismerni, hogy te vagy a felelős a saját életedért? Félsz az ismertlentől, az újtól az új Önmagadtól? Félsz, hogy mit fognak szólni mások, hogy coach-hoz jársz? Szerinted csak azok járjank coach-hoz, akik lúzerek? Tudod, hogy ezek mögött a félelmek és kérdések mögött milyen érzelem, tapasztalás, elvárás, hiedelem van? 

A coaching folyamat része a konfrontáció. Ne tetlegességet képzelj el, vagy agressziót, esetleg veszekedést. De ahhoz, hogy sikereket érj el, szembe kell nézned magaddal és a helyzetetted. Ez sokszor igen erős belső konfontációt okozhat. Az már egy nagy lépés, hogy bevallottad magadnak, hogy benne vagy a k@kiban, és segítséget kérsz, hogy kimászhass belőle. De ezzel szembe is kell nézned, megmártózni benne, átérezni, hogy ugyan jó meleg, de nem szolgálja már többé a fejlődésedet, az megint egy másik szint, ami nem mindig kellemes, de a farkassal szembe kell nézned, csak akkor tudod "legyőzni", akkor tudod megoldani az ügyedet és jobbá tenni az életed! 

 

4) Ne menj life coach-hoz, ha az a személy, akit ajánlottak/találtál elsőre nem szimpatikus neked! 

 

Minden ott kezdődik és akkor működik a kettőtök kapcsolata, ha szimpatikusak vagytok egymásnak, ha megvan a kémia. Hiszen megosztod vele a félelmeidet, a gyengeségeidet, feltárod előtte magad, az érzéseidet. Teljesen nyitottnak kell lenned felé és ha nem szimpatizálsz, nem érzed biztonságban magad az ő kezei között, akkor nem fog működni, nem fogsz tudni megnyílni neki, nem fogsz eredményt elérni.

 

 

 

 

 

5) Ne menj life coach-hoz, ha nem szeretnél megnyílni egy "idegennek"! 

 

A coach egy bizalmi ember! Ha jól dolgoztok együtt, akkor mindent tudni fog rólad. Olyan bizalmas információk kerülhetnek a birtokába, amit talán senki másnak nem mondtál el még soha. Ez félelmetes is lehet. De jó, ha tudod, hogy ugyanúgy titoktartási kötelezettsége van, mint az orvosnak vagy a pszichológusnak. Így minden, amit kiadsz magadról, magadból, biztonságban van. Persze teljesen érthető, ha bizalmatlan vagy. De ha szeretnél eredményeket elérni, akkor be kell őt engedned az életedbe. 

 

 

Nem mindenki tud könnyen megnyilni, könnyen megbízni, könnyen adaptálódni egy ilyen bizalmi környezethez. Nincs ezzel semmi gond. Ha te ilyen vagy, így fogadunk el. Ettől te még nem vagy rossz. Csak más vagy. Másnak lenni se nem jobb, se nem rosszabb, egyszerűen csak más. Sokszínűek vagyunk, eltérő akarattal, önbizalommal, eltérő szociális és érzelmi háttérrel. Nem akarlak megváltoztatni, rád tukmálni magam. Csak tudd, ha mégis úgy döntesz, hogy szeretnéd a segítségemet kérni, felkészültél beengedni ilyen szinten valakit az életedbe, mert úgy alakult, itt vagyok! 

 

 

 

Fotók: Göde Imre -Stúdió75
ÍRJ ÜZENETET