R. Král Éva

Az első beszélgetésünk előtt..

Mielőtt igent mondasz az első beszélgetésünkre, kérek, hogy nézd meg vagy olvasd el az alábbiakat, hogy tiszában legyél azzal, hogy én, mint coach, miben tudok neked segíteni és milyen eszközökkel. 

Ha inkább meg szeretnéd nézni:

 

 

 

 Foglalj időpontot!

 

 

Ha inkább elolvasnád:

Készülj fel most egy szárazabb definícióban és leírásban gazdagabb részre, melyben bemutatom neked, hogy mi is a coaching, mire, milyen élethelyzetben használható. Ez egy általános leírás. Kérlek, hogy mielőtt eljössz hozzám coachingra, ezt olvasd végig: 

Mi a coaching? 

A coaching egy személyre szabott beszélgetés sorozat, melynek célja, hogy feltárjuk a benned lévő lehetőségeket, a kétes helyzetekben, eldöntendő kérésekben segítsek előcsalogatni belőled a kérdéseim által a válaszokat, ezáltal hamarabb megtalálod a megoldást, jobban fogsz bízni magadban, jobban megtanulod egyes, problémás helyzetekben a működési mechanizmusod, melyet a későbbiekben már magadtól is elő tudsz hívni, már magadtól megtalálod a válaszaidra.

A coach nem ad tanácsot, így a coaching nem tanácsadás és nem mentoring. Az Ügyfél (Coachee) ismeri legpontosabban saját élethelyzeteit, az előtte álló feladatokat illetően a legjobb megoldással, megoldásokkal Ő rendelkezik.

A coach fejlesztő támogatást biztosít. Kérdéseivel, alkalmazott technikáival, eszközeivel segíti hozzá az Ügyfelet a kitűzött cél eléréséhez.

Mire (milyen problémák megoldására) jó a coaching? A coaching különböző fajtái leginkább akkor segítenek, ha a – mentálisan egészséges – kliens konkrét probléma megoldásában vagy meghatározott kompetencia fejlesztésében kíván tényleges eredményt elérni. Így a coach képes segíteni, ha az ügyfél:

  • egy nehéz élethelyzetben, vagy feladat-végrehajtásban elakadt,
  • változtatni akar az egyes helyzetekre adott reakcióin (gondolatain és/vagy magatartásán),
  • konfliktusát akarja rendezni,
  • problémamegoldását javítaná,
  • sikeresebb, hatékonyabb akar lenni,
  • egyensúlyt, összhangot teremtene életszerepei között,
  • stresszel való megküzdését javítaná,
  • kreativitását fejlesztené,
  • sikeresebben alkalmazkodna a változásokhoz.

 

Egy-egy téma megoldása 4-10 alkalmat vehet igénybe, attól függően, hogy mennyire bonyolult az ügyed. Így kalkulálj pénzügyileg kérlek. Persze előfordulhat, hogy 1 alkalom is elég és 15 is kevés, de a 4-10 között általában sikereket érünk el! 

 

 

Ekkor derül ki, hogy tudunk-e együtt dolgozni, hogy meg tudsz-e bennem bízni, hogy egymásra tudunk-e hangolódni. Megeshet, hogy nem működik kettőnk között a kémia, nem tudsz megbízni bennem, vagy nem vagyok neked szimpatikus. Az is előfordulhat, hogy olyan témát hozol, ami nekem is annyira gyenge pontom, hogy nem tudok elvonatkoztatni a saját helyzetemtől, vagy esetleg kiderül, hogy olyan személy is érintett a témában, akit jól ismerek, aki közel áll hozzám, netán az ügyed túlmutat a coaching kompetenciámon. Ezen esetekben én fogom azt mondani, hogy nem tudunk együtt dolgozni, mert érintett vagyok, ami annyit tesz, hogy a külső nézőpontom megszűnik és ugyanabba a gödörbe kerülök, mint te, így nem tudok objektív lenni, elvonatkoztatni, segíteni neked. Ha túlmutat a kompetenciámon, akkor (még) nem én vagyok neked a megfelelő segítő, de tudok neked ajánlani nagyszerű pszichológust, aki segít neked feloldani a benned lévő gócpontokat.  

 

Kérlek, hogy az alábbiakra legyél figyelemmel:

 

1) Ha tudod, hogy nem fogsz tudni a megbeszélt időpontban találkozni velem, kérlek, hogy 24 órával előbb jelezd felém és megbeszélünk egy másik időpontot. Természetesen én is jelzem feléd, ha valami nekem jönne közbe.

2) 1 alkalommal elfogadom a 24 órán belüli lemondást. Amennyiben többször 24 órán belül mondod le, az óra díja leszámlázásra kerül. 

3) Kérlek, hogy pontosan jelenj meg, hogy legyen elég időnk megbeszélni a téged foglalkoztató kérdéseket.

4) Én mindig pontos leszek, de soha ne mondd, hogy soha, így amennyit kések, annyivel tovább tartjuk az ülést, ha neked is megfelel. 

5) Az első ülés 60-90 perces lehet. Minden további ülés 40-60 perces, attól függően, hogy az adott napon mennyire tudunk gördülékenyen dolgozni, milyen lelkiállapotban vagy.

6) Kérlek, hogy a házi feladatot minden órára készítsd el. Nem azért, mert ha nem, akkor egyest vagy fekete pontot adok, hanem azért, mert a házi feladat elkészítésével is közelebb kerülünk a megoldáshoz, lerövidülhet a coaching folyamat. 

7)  Bármennyire is jó, közvetlen lesz a kapcsolatunk a coaching folyamat során a coaching üléseken kívül nem fogunk kávézni és összejárni. Semmi személyes dologra ne gondolj, csupán csak annyi, hogy én coach vagyok, te pedig a coachee. Ha baráti kapcsolatba kerülnénk megszünne az objektivitásom, onnantól kezdve pedig nem tudnék segíteni neked! 

 

Köszönöm, ha betartod a fenti szabályokat, melyek mindkettőnk érdekeit szolgálják. 

 

 Foglalj időpontot!

 

 
ÍRJ ÜZENETET