R. Král Éva

Mi alapján válassz life coach-ot?

20-ból 1 ember nagy valószínűséggel life coach, aki szembe jön veled. 

Ez egyszerre nagyon rossz és napon jó is.  

A te szempontodból:

- Jó, mert jobban megismered a tevékenységünket

- Jó, mert széles körből tudsz meríteni

- Rossz, mert nem tudsz választani

- Rossz, mert minél több egy szakmában a benne dolgozó, több a kókler is! 

 Válassz coach-ot is tudatosan! Ebben segítek most neked! 

 

Miért lesz valakiből life coach? 

Valószínűleg volt az életében egy vagy több elakadás, amiben egy coach vagy pszichológus segítségét kérte és akkora hatással volt rá a dolog, hogy elhatározta, ő is segíteni fog az embereknek. Vagy egyszerűen emberszeretetből. Mert olyan embereknek segíteni fantasztikus érzés, akik bajban vannak, akik segítséget kérnek! Látni, hogy egy padlón lévő ember hogyan áll fel az én segítségemmel, hogyan változik meg az élete a saját akaratából és az én közreműködésemmel, páratlan! 

 

Mi az az elakadás, ügy? 

Képzelj el egy folyót! Széles, habzó a vize és hömölyög. De van, hogy egy kismadár beleejt egy ágat, olyan is van, hogy egy nagy vihar kicsavarja a partján álló fát és az beeesik. Ráesik a kövekre, nem tudja magával vinni az ár. Itt egy kis torlasz keletkezik. A sok kismadár sok elejtett faága és a nagy fatörzs már olyan nagy torlaszt képez, hogy akadályozza a folyót. Az eddig duzzadó és hömpölygő folyó az akadály hatására csak kis patakocska lesz, a sok "szemét" mögött pedig csak gyűlik és gyűlik a sok víz. Ilyen az emberi elme is. Egy kis faág, kis"szemét" még meg se konnyan neki, megy tovább. Ám amikor felgyülemlik a sok probléma, megoldalndó feladat, döntéshelyzet, kényszerű szituációk akkor besokall és bemerevedik a gondolkodás. A stressz hatására beszűkül a látásmódunk, nem látjuk csak a problémát, és képtelenek vagyunk a megoldásra koncentrálni. Ezt hívjuk elakadásnak.

 

Mi kell ahhoz, hogy valaki azt mondhassa magáról, hogy life coach! 

 

El kell végezni egy ilyen irányú felnőttképzési tanfolyamot. Általában 3-4 hónapos tanfolyam során megtanuljuk az alapokat, a módszereket, elsajátítjuk a technikákat. 

 

Hogyan dolgozunk? 

A tanultak a saját személyiségünkkel vegyítjük. Fontos az értő figyelem, amikor a coachee (az, aki megkeresett minket, hogy segítsünk az elakadásában) elmondja, miért keresett meg, mi az elakadása. Ilyenkor nem azon gondolkodunk, mi coach-ok, hogy mit fogunk főzni este vagy hogy elvitte-e a gyerek az elkészített uzsiját, hanem minden idegszálunkkal a coachee felé fodulunk. Nem itélkezünk, nem nevetjük ki a velünk szemben ülőt, nem mondunk véleményt, nem döntünk a másik fél helyett és nem is adunk kéretlen tanácsot! Mi "egyszerűen" meghallgatjuk, milyen üggyel fodulnak hozzánk, és a jó helyen és jókor feltett kérdéseinkkel segítjük a coachee-t, hogy ráleljen a saját megoldásaira. Mert mindenkiben ott vannak már a megoldások, csak jó mélyen eltemettük. Nekünk coach-oknak az a feladatunk, hogy ezeket a válaszokat előcsalogassuk. 

 

Vannak különböző kérdezés techinkák, feladatok, gyakorlatok, amelyeket alkalmazva szépen kiszedegetjük a szemetet az elméből, hogy újra folyhasson a folyó. Például a két szék techinka, amikor beleképzeltetjük a coachee-t a másik helyzetébe vagy átülünk a negatív oldalról a pozitívra vagy épp a pozitívról a negatívra, hogy minden szempontot figyelembe vehessünk.  

De rengeteg más technika és eszköz van még a tarsolyunkban, hogy a válaszokat a felszínre hozzuk. Például coach kártyák. Sima, egyszerű képkártyák, amikről beszélni lehet, amikre ki lehet vetítetni az ügyedet. 

 

Vagy például a legújabb kedvencem, a story cube! Dobókockával, amikre különböző minták, formák, (ház, maci, szellem, háromszög, stb) vannak festve, dobunk és a kidobott alakzatokat az ügyünkkel kapcsolatos mesébe kell szőni. 

Az emberi elme csodálatos, a képzelő ereje pedig határtalan. Mesélés közben feloldódnak a gátak, beindul a fantázia és közelebb kerülhetünk a megoldáshoz. 

 

Hogyan válassz coach-ot? 

 

Mint ahogy mondtam, ahány ember, annyi coach,annyi lehetőség, hiszen mindenki beleviszi a saját személyiségét a munkájába. Így, ha esetleg nem arra találtál rá, akivel egymásra tudtok hangolódni, de add fel! Keress mást! Bízz bennem, meg fogod találni a hozzád passzoló coach-ot! 

Nézd meg a weboldalát. Írj neki e-mailt! Hívd fel telefonon. Van, akinél van ingyenes óra, próbáld ki. Kérj róla véleményt! Ne félj utánamenni, kideríteni, hogy passzoltok-e. Mert csak akkor lesz hatékony a közös munka, ha megvan köztetek az összhang! 

Ez a legfontosabb! Az összhang! Ha az működik, akkor már fél siker! 

 

Fontos az is, hogy legyen róla papírja. Mármint life coach végzettsége. Erre is nyugodtan rákérdezhetsz az első beszélgetésetek alkalmával. 

 

Amit esetleg nem tudhasz rólunk: 

 

Azt is jó, ha tudod, hogy nekünk coach-oknak titoktartási kötelezettségünk van, tehát nem "kotyogjuk" ki senkinek, hogy ki milyen céllal látogat el hozzánk. Szóval nyugodt lehetsz, ami köztünk elhangzik, az köztünk is marad. 

 

Mi is járunk coachoz vagy pszichológushoz. Nem azért, hogy kiheverjünk benneteket. Azért, mert van olyan, hogy mi is besokallunk, nekünk is lehetnek elakadásink. 

 

Van olyan, hogy valamelyik coach azt fogja mondani, hogy nem vállal. Mi is emberek vagyunk, mi is megélünk különböző élethelyzeteket és van, hogy azonosakat. Szóval nem tudok neked segíteni, ha mondjuk párt szeretnél találni, de én is épp a párkeresés nehézségeivel küzdök. Ugyanazt a cipőt húztuk fel, ugyanabban a gödörben vagyunk. Ha érzelmileg érintve vagyunk egy ügyben, akkor nem tudok segíteni, mert nekem is ugyanazok a problémáim mint neked, nem tudok kilépni belőle és felülről nézni. 

 

Sokszor párban dolgozunk. Főleg, ha csoportot coach-olunk vagy párokat. Ezt hívják co-coachingnak.

 

Ha szeretnéd kipróbálni, hogy én hogyan dolgozom, keress telefonon, beszélgessünk el egy fél órát és az alapján eldöntheted, hogy rám mered-e bízni magad, a félelmeidet, a gyengeségeidet, hogy együtt dolgozva megtaláld a magabiztosságodat, az erősségeidet és egy csodálatos és boldog jövő felé vedd az irányt! 

 

Egyeztessünk időpontot! 

 

 

 
ÍRJ ÜZENETET