Leendő kismamák nagy sportágválasztója

Kedves (leendő) SportosMami! 

 

 

Ez a bejegyzés neked szól! Neked, aki tudatosan készülsz a várandósságra, akinek fontos az egészséges, sportos életmód.

 

Készítsd fel tudatosan a szervezeted, hogy könnyebb és valóban élmény legyen a várandósság és a szülés. 

 

 

A legoptimálisabb, ha fél-egy évvel a tervezett várandósság előtt elkezdesz mozogni. Miért is fontos az, hogy felkészítsd a tested, fizikailag, arra, hogy kihordjon egy babát? 

Elsö és talán az egyik legfontosabb szempont az, hogy egy edzett, sportos, tónusos izmokkal (direkt nem használtam az izmos szót, mert nem az a lényeg, hogy kockás legyen a hasad, és domborodjon a bicepszed, hanem, az, hogy legyenek rendszeresen karbantartott, megerősített izmaid) rendelkező szervezet sokkal jobban fogja bírni a megterhelést. 

Milyen megterhelésről beszélek? 

1. trimeszter

Ebben az időszakban még nem látszik rajtad semmi, ám belül tombolnak a hormonok, folyamatos fáradtság gyötör, a szerencsésebbek csak émelyegnek, a kevéssé szerencsések egész nap kergetik VUK-ot, a kisrókát. 

Ekkor tudatosul benned, hogy már nem te irányítasz, te csak "alárendelt" vagy. Mindent azért teszel, tudatosan és tudat alatt, ösztönösen, hogy a kis élet fejlődjön. A tested átprogramozza magát.

2. trimeszter

Elkezd növekedni a pocak, a mell. Kezded érezni a hátad, a lábaid, néha vannak pörgős pillanataid már, de még van, hogy 14 óra alvás is kevés

3. trimeszter

A legnemesebb testrészed már csak a tükörből látod, eludni szeretnél ugyan, de már a pocaktól nem nagyon tudsz, a hasad annyira előre húz, hogy a nem győzöd hátból kompenzálni, ezért állandósul a hátfájás. 

 

Persze a szerencsésebbek ezekből mitsem éreznek, de a szerencsére alapozni 9 hónapot? 

A várandósságra való felkészülés olyan, mint amikor az élsportoló a versenyre készül. Több sávos. Van az alapozó szakasz, ahol általánosan készül. Erő és állóképességet fejlesztő gyakorlatsorokat csinál, majd jönnek a saját sportágára specializásódott gyakorlatok. 

Mi most, az alapozásnál tartunk. Az lenne a legideálisabb, ha erő és állóképesség fejlesztő gyakorlatokat is tudnál végezni, azaz felkészítsd a szív és érrendszeredet, illetve az izmaidat is a majdani fokozottabb igénybevételre. 

 

Állóképesség fejlesztés

 

Ha szeretsz csoportos órákra járni, ajánlom a táncos, koreografált órákat. Itt a koreográfiára kell koncentrálni, így ki tud kapcsolni az agyad és igazán feltudsz töltőni, miközben ezerrel dolgozik a keringési rendszered, erősödik a tüdőd. Ha úgy érzed az óra végére, hogy majd' kiköpöd a tüdődet, vigasztaljon a tudat, hogy most csak x kg vagy, a várandósság végére optimálisan x+12-15kg leszel, és akkor is fel kell tudnod menned a lépcsőn, ha lift nélküli házban laksz! 

Ha nem szeretsz ilyen jellegű órákra járni javaslom a hosszú sétákat, vagy ha nem túl monoton számodra, akkor a futást. Viszont figyelj oda, ha túlsúllyal rendelkezel akkor inkább a séta mellett tedd le a voksod, mert a futás elég izületgyilkos tud lenni túlsúllyal. 

---------------

Erő fejlesztés

A következő lépcsőfok az izmok megerősítése. Erősítő jellegű csoportos órák, esetleg magányos farkasként személyi edző segítségének igénybevétele. 

 

----------------

Mélyizmok fejlesztése

Ez az a fajta erősítés, amit mindenki, legyen az férfi vagy nő, az esetek jelentős részében elhanyagol. Edzük a szívünket, a bicepszünket, törekszünk arra, hogy minél kerekebb legyen a popsi, narancsbőr mentes a comb, de a mély izmokat sajnos nagyon elhanyagoljuk. 

Mik azok a mély izmok? 

A mélyizmok közel helyezkednek el a csontokhoz, ízületekhez, ezért sokszor nem is láthatóak, de funkciójuk annál fontosabb: stabilizálni az ízületeket különböző egyensúlyi helyzetekben.

A várandósság előrehaladtával egyre előrébb kerül a súlypontunk, ezért nagyon fontos, hogy ezeket a mély izmokat még az előtt felkészítsük, mielőtt megkapnák a terhelést. 

Ha csak egy típusú mozgásra van időd/lehetőséged a várandósság előtt, akkor véleményem szerint ez legyen az. Ezzel meg tudod előzni vagy nagy mértékben csökkenteni tudod a hát- és derékfájást, ami jónéhány kellemetlen percet, napot tud okozni. 

Én 3 éve vagyok Pilates oktató, és sajnos én is belefutottam a 2.-3. trimeszterben a fátfájásba, még úgy is, hogy elmondhatom, a mélyizmaim kellő képpen karban vannak tartva. De vallom, hogy sokkal rosszabb lett volna a helyzet, ha edzettlen lett volna a hátam.  

 

Mely' mozgásformákkal lehet erősíteni ezeket az izmokat? Pilates és jóga. 

Remélem, hogy tudtam segíteni! :-) 

 

Jövőhéten kedden a most éppen várandós kismamáknak adok néhány tippet a mozgásra! 

Ha tetszett a cikk, vagy van a környezetedben babát tervező leendő kismama, kérlek, oszd meg vele is ezt a bejegyzést.

Végzettségeim:
KJF Idegenforgalom és szálloda szak
Fitness Company: aerobik sportedző
végzettséget igazoló dokumentumok
Rendelkezem:
OKJ-s vizsgával (aerobik sportedző)
Szakmai felelősségbiztosítással
Pilates oktatói végzettséggel