R. Král Éva

Honnan tudod, hogy szükséged van life coachra?

Minden második ember life coach. De ki is az a life coach és honnan tudod, hogy szükséged van-e egyáltalán life coachra? 

 

Kezdjük az elején! 

 

Az élet bonyolult, ebben szerintem kiegyezhetünk. Onnantól kezdve, hogy megjelent a gondolat a szüleink fejében, hogy szeretnének utódot, jelen esetben személyünkben, egészen a mai napunkig gondoljuk csak végig az életünket. 

 

Megszületésünk pillanatától kezdve behatások érnek minket. Először azt hisszük, hogy egyek vagyunk az anyukánkkal, majd rájövünk, hogy nem, és szinte egyik pillanatról a másikra a fejünkhöz kapunk, hogy, hoppá, mi szuverén lények vagyunk, nehogy már más irányítson. A feje tetejére állítjuk a saját és a szüleink életét is. Majd mikor már ezt többé-kevésbbé kinőttük, jön egy kis pauza, hogy mindenki megnyugodjon, erőt és muníciót gyűjtsön a következő nehéz életszakaszra, a kiskamasz és kamaszkorra, ahol megint minden felborul, és megint nem jó semmi, nem érezzük magunkat a helyünkön és nem tudjuk, mihez is kezdjünk, nem ismerjük magunkat és nem ismerünk magunkra. 

 

A különböző élethelyzeteinket gyerekkorunkban, jó esetben meg tudjuk beszélni, el tudják nekünk magyarázni a szüleink, hogy mi történik velünk. Elmesélik a saját példájukat, meg tudják velünk értetni, hogy nem egyedi eset, amin most keresztül megyünk, hiszen minden ember átéli ezt a helyzetet, persze senkinek sem olyan tragikus és szétesett az élete, mint a miénk (ez szarkazmus volt), de mindenkinek át kell esnie ezen, hogy kialakuljon a "végleges" személyiségünk. Arról persze már nem szól a fáma, hogy mennyi ilyen és ehhez hasonló helyzeten kell még átmenni az életünkben, hiszen mindenki azon imádkozik körülöttünk, hogy csak ezt az időszakot éljük már túl! ;-) 

 

Kis szerencsével a szüleinknek is volt némi önismerete és erre neveltek minket is. Ismerjük meg magunkat, az egyes helyzetekre adott reakcióinkat. Persze a nagy többség inkább átbukdácsol a kamaszkorán, majd minden önismeret nélkül esik a felnőtt korába, ahol sodorja az ár, főiskola, bulik, aztán pedig a nagybetűs ÉLET. (Ez eddig akkor mi is volt, ha nem az ÉLET maga?) 

 

Persze az élet mindig tanít és jó tanár módjára ki is kérdez. Hol egy röpdolival ( nem sikerült bejutnom vágyaim cégéhez), hogy el feleléssel (kirúgott a pasim/csajom) és hol egy témazáró nagydolgozattal (nem sikerül áldott állapotba kerülnöm) 

 

 

Váratlan helyzetek elé állít, útkereszteződésekhez érünk, olyan döntés(kényszer)helyzetbe hoz, ami akár sorfordító is lehet. 

Pláne, ha mindent egyszerre zúdít a nyukunkba (Covid miatt kirúgnak a munkahelyről, miközben válsz a feleségedtől/férjedtől).

Ez tipikusan egy olyan helyzet, ahol az ember azt se tudja, hogy fiú -e vagy lány, de mégis döntenie kell, mert szó szerint az élete múlik rajta. Ez persze ilyenkor a legnehezebb. Egy gödör mélyén lenni  és kimászni belőle mielőbb, miközben már olyan régen vagy az alján étlen-szomjan, hogy levegőt is alig tudsz venni, nemhogy kimássz. 

 

Na ilyen helyzetekben érdemes coach segítségét kérned! Amikor úgy érzed, hogy elfogytál, kevés vagy! NEM AZÉRT, mert rossz vagy! NEM AZÉRT, mert tehetségtelen vagy! NEM AZÉRT, mert hülye vagy fiam, hanem azért, mert elfogyott az erőd, elfogyott a muníciód! Már nincs eszközöd megoldani a helyzetet. Ilyenkor jön jól egy segítő kéz! 

 

Nem oldok meg helyetted semmit! Nem döntök helyetted, nem vállalom át a felelősséget helyetted! Én csak odanyújtom a kezem, segítek neked kimászni a gödörből, de kimásznod neked kell! Én fel tudom gyorsítani a kijutás idejét. Mert olyan kérdéseket teszek fel, úgy világítom meg neked az ügyedet, ahogy te eddig soha, hiszen épp nyakig ülsz benne. Olyan új impulzusok érnek egy- egy ülésünk alatt, olyan aha élményekben lehet részed, amire már régóta vártál. 

 

A coaching folyamat hatására megtalálod újra magadat, megtalálod a célod, a kérdéseidre a válaszokat! A coaching folyamat végére megváltozik az életed, a látásmódod, visszanyered az önbizalmad, és a sötétség után ismét kinyílik a világ és láthatad annak szépségeit is, újra élvezni tudod az életed! 

 

Ha úgy érzed, hogy elakadtál, nem tudsz dönteni, nem érzed magadban az erőt, hogy meglépd a meglépnivalót, keress bizalommal! Bogozzuk ki együtt azt a godiuszi-csomót! 

 

Foglalj időpontot! 
ÍRJ ÜZENETET