R. Král Éva

Engedd el! - Avagy így éld túl 2020-at

2020 a maga "egyszerűségével", jött látott és kiütéssel győzött. Vagy legalábbis győzelemre áll! De ne hagyd, hogy végleg kiüssön! Vedd fel a kesztyűt és mutasd meg, hogy keményebb fából faragtak, mint azt gondolta volna ez a csúnya vírus! Íme néhány tipp, ami többé-kevéssé nekem is bevált, hogy ha csak rövid időre is, de megtaláld a belső békéd, elengedd az elvárásaidat és ne bolondulj meg, vagy legalábbis épp' ésszel és lélekkel "túléld"! 

Ez mind saját tapasztalat, lehet, hogy te máshogyan éled meg a bennünket körülvevő világot. 

 

Akarva-akaratlanul  is beszivárog a mindennapjainba a vírus és az azt körülvevő bizonytalanság, hiába nem nézel vagy olvasol már híreket. Elkapjuk a vírust, hogyan fog ez ránk hatni? Mennyire esek ki a munkából? Hazaviszem a családomnak, továbbadjuk az idősebb generációnak? Az embernek már egy jóízű megfázása sem lehet ebben a szöttyös időben anélkül, hogy ne gondolná magát tömeggyilkosnak

 

Én is belefutok nap mint nap ezekbe a gondolatokba. Van amikor sikerül megállítanom, máskor szó szerint beleszédülök a stresszbe. 

 

A stressz, és ezen belül is a hosszan tartó fajta - eléggé immunrendszer gyengítő mechanizusokat indít be. A stressznek amúgy van egy jó tulajdonsága, amit az ősemberek rendkívül jól tudtak hasznosítani. Jött a mamut vagy a farkas, jött az adrenalin és a stresszhormon, hirtelen a gondolkodása egy irányba fókuszált -fuss vagy meghalsz- , a szíve hevesebben vert, hogy a fizikai aktivitást, a menekülést, segítse. Aztán vagy sikerült elmenekülnie a mamut vagy a farkas elől, vagy nem. 

Ha sikerült, akkor leült, kifújta magát és ment tovább, mintha mi se történt volna. Elmúlt a stressz állapot és újból képes volt visszatérni a normál ritmusába. 

 

A modernkori ember nem tud szusszanni. Pláne nem mostanában. 

Nem lehet tervezni, nem lehet egy vacsoraidőpontot megbeszélni a barátokkal, mert nem tudjuk, hogy jövő hétre van-e értelme asztalt foglalni vagy bezár minden. (Miközben ezt a cikket írtam, épp akkor jött a bejentés az újabb korlátozásokról, ami holnap éjféltől lép életbe) Ez a szituáció még egy lapáttal rátehet az egyébként is a munka, a gyerek, a házastárs, a feldolgozatlan múlt, a kilátástalannak tűnő jövő miatt. Egy támpontunk maradt! A jelen.  

A jelenemet tudom befolyásolni. Azt, hogy MOST mit érzek, MOST hogy reagálok. Itt az ideje a tudatos gondolkodásnak. A tudatos létnek. Az itt és a most kihangsúlyozásának. Az egy hétre való tervezésnek! A flexibilitásnak! Nem jön be az, amit terveztem, nem baj, újratervezek! Mert az fog "túlélni," aki rugalmas.

"Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra." Ezt már Darwin is megmondta.

El kell engedni a különböző dolgokhoz való ragaszkodást! Venni kell egy nagy levegőt és ráfeküdni a hullámokra. Más esélyed úgy sincs! Küzdhetsz, ragaszkodhatsz körmöd szakadtáig, a pénzed utolsó erejéig, de ez most nem a a klasszikus széllel szembeni pisilés, ami miatt tökösnek és bátornak, újítónak gondoljuk magunkat. Itt most a Duna sodrásával szemben kellene úsznod. Tudod befolyásolni a világ törénéseit? Van hatalmad a sodrást befolyásolni? Hogy merre vigyen az ár?

 

Ha igen, mondd meg nekem, hogy csinálod, de ha nincs, akkor két választásod van!

1) Kepesztesz, kapálózol, amíg csak bírsz, jól kifáradsz és egy idő után feladod, elfáradsz, lelkileg és pénzügyileg is és utána vagy belefulladsz a vízbe, mert annyira kimerülsz fizikailag és szellemileg is, hogy már az sem jut eszedbe, hogy felfeküldj a vízre és pihenj egy kicsit. Kudarcként, bukásként fogod fel és hagyod, hogy az örvény (a negatív gondolataid örvénye) magával vigyen, hiszen nem érsz semmit, egy nagy 0 vagy, kinek kell ilyen ember, és még lejebb és lejebb kerülsz! 

2) Tudatosan döntesz úgy, hogy felfekszel a sodrásra. Igen, így is lehet, hogy bele fog menni az orrodba a víz, lehet, hogy néha a hullám átcsap feletted, de tudod, hogy te választottad ezt az utat, alkalmazkodtál a lehetőségekhez. Ez a szabad akaratból hozott döntés erősíti az önbizalmadat, ezen a ponton elmúlik a stressz, a kétely, a mások, a körülmények hibáztatása. A helyét átveszi egyfajta nyugalom. Nem, ezen a szinten sem oldódnak meg a dolgok varázsütésre, ezen a szinten sem biztosabb a helyzet, nincs kolbászból a kerítés, mint a másikon, de legalább nem stresszeled magad. 

 

 

Azért mert a világ bezárkózik, neked nem kell! Vannak lehetőségek, amiket kihasználhatsz. Lehet, hogy bezárul egy ajtó, de kinyílik egy másik. Keresd a lehetőségeket! Ha problémád, megoldandó ügyed van, online is tudok neked segíteni! Semmi nem szűnt meg, csak máshol kell most megtalálnod azt, ami jól esik, amit szeretsz, aki vagy, ahogyan viszonyulsz a világhoz. 

 

Tél van. Ez a befele fordulás időszaka, az erőgyűjtésé! Sosem volt még olyan fontos, hogy figyeld magad, mint most! Könnyű depresszióba csúszni, könnyű kiégni, könnyű elszigetelődni, DE NEM KELL! Vannak segítők, vannak lehetőségek, amik még megvannak! Ragadd meg ezeket a segítő kezeket! Nem szégyen segítséget kérni, nem szégyen bevallani, hogy ezzel a helyzettel nem tudsz megbírkózni egyedül, hogy jó lenne valakivel beszélni, kibeszélni, átbeszélni, sírni, nevetni, feldolgozni ezt az évet és a kialakult helyzetet. 

 

Keress engem is bármely elérhetőségemen, ha szeretnéd, hogy meghallgassalak, ha szeretnél eligazodni a saját gondolataidban, ha kellene egy segítő kész, hogy kijuss a gödörből! 
ÍRJ ÜZENETET