Egy érzelmi válság margójára, avagy hogyan találd meg az egyensúlyt anyaként

 

Kedves Sportosmami!

 Mindenkinek vannak jobb és rosszabb időszakai. Anyaként meg pláne. Lavírozni a család, a munka és saját magad igényei között nem egyszerű, de nem megoldhatatlan feladat. Néha persze vannak surlódások, rosszabb peridódusok, de íme 5 tipp, hogyan tudod egyensúlyba hozni magad. 

Manapság úgy tűnik, nagyon törékeny az egyensúly. Azt hiszed, hogy jól csinálsz valamit. Érzed, hogy jó úton vagy. Igen, kicsit előtérbe került, talán előrébb, mint más területei az életednek, de ez is olyan komplex. Talán kompenzálsz, talán egyszerűen jobban esik NEKED, mint mondjuk bármi más. 

Aztán egyszercsak kapsz egy kis pofonocskát. Az orrod alá dörgölik, hogy miért van ez így. Miért ezzel foglalkozol, miért nem mással. 

És felborul az egyébként is az utóbbi időben megtépázott egyensúlyod. A belső egyensúlyod. Mert próbálsz lavírozni, fenntartani a harmóniát, a biztonságot, magadért is lenni, meg a családodért is. Nem mindig sikerül mindig, mindenkinek ugyanannyit nyújtani magadból. Aztan azon kapod magad, hogy egy jól irányzott mondattal, ami rosszkor hangzott el, rossz helyen huss, eltűnik az a kis harmóniád is, ami volt. És elkezdődik egy negatív spirál. 

Belső, megfogalmazhatatlan feszülség, ami egyre csak nő. Nem találod a helyed, nem tudod, mihez is kapj. Bekopogtat az Önsajnálat, de vele együtt jön a Düh és a Dac is. Érzed, hogy igaza van a másik félnek is, de közben hadakozol.... 

 Persze a gyerek is átveszi a hangulatodat, ami egyáltalán nem segíts, sőt. 

Úgy tűnik ez egy végtelen történet, DE!!!! nem megoldhatatlan. 

 

Nem véletlenül a jelmondatom a "Bring your own sunshine", azaz "Hozd magaddal a napot!" Mert bármilyen helyzetben is vagy, mindig van megoldás. Mert egyedül te vagy azért a felelős, hogy belül hogy érzed magad. A választás mindig a tiéd. Sose kívülről várd, hogy boldoggá tegyenek. Mert bármit is tesznek, az mindig kevés lesz neked. Mert ha belül nem vagy boldog, sosem tudnak boldoggá tenni és te sem tudsz boldoggá tenni. 

 

1) Elemezz! 

Vegyél egy nap levegőt, őszintén és higgadtan válaszolj az alábbi kérdésekre, tedd félre az EGOd! 

a) Miért kerültem ebbe a helyzetbe? 

b) Igaza volt a másiknak? HA igen, miben, ha nem miért nem? 

 c) beszélgessetek, vagy ha jobban fekszik az írás, írd ki magadból. 

 

2) Újratervezés

Ez sem egy egyszerű feladat. Állíts fel fontossági sorrendet. Mi az, ami számodra fontos. Hogyan tudod ezt úgy kivitelezni, hogy közben az egyensúly megmaradjon? 

 

3) Szervezés

Szervezd át az életed. Ha már megvan a fontossági sorrend, annak fényében oszd be az idődet. Ez egy pokolian nehéz feladat. Olyan sok felesleges dolgora áldozunk 15-50 percet, miközben a fontos dolgok háttérbe szorulnak. Nem azt mondom, hogy szigorúan tartsd magad és percekre oszd be az idődet. Néha olyan ls kell, hogy csak ülsz a tévé előtt, valami buta sorozatot bámulva, de ne ez töltse ki  mindennapodat, miközben átsiklasz a valóban fontos dolgok felett.

 

4) Élvezet

Úgy hajtsd végre a fenti két pontot, hogy az esetek 80%-ban azért érezd jól magad. Tudod, nem lehet minden nap jó, de minden napban van valami jó. Az teljesen normális, hogy mondjuk a muszáj feladatokat elvégzed, ha kell nyögve-nyelősen is, de csempész bele minden napba valamit, amitől jobban érzed magad. Úgy érzed, hogy élsz és nem egy gép vagy, aki mos, főz, gyereket nevel, takarít. Szánj magadra egy kis időt, úgy, hogy az téged is boldoggá tegyen

 

5) Mi

Életed párja, férj, Apa, Kedves, ki hogy nevezi. Aki mellett letetted a voksod, hogy egy életen át mellette leszel, szereted, jóban, rosszban. Róla se feledkezz meg. Mert bár van egy gyereketek. vagy esetleg több is, ő ugyanúgy vágyik arra, hogy törődj vele, hogy szeresd, kényeztesd és hogy érezze, Ő is fontos neked. Neki is fontos vagy! Milyem jó, ha Ő kényeztet, igaz? Igen, nagyon el tudunk fáradni az egész napos güriben a ház és a gyerek körül, de olyan jó odabújni hozzá, átölelni, szeretni és szeretve lenni. Megnézni egy filmet, még akkor is, ha te csak az első 5 percet látod és olyan jót alszol a vállán.. Családanya vagy, de közben feleség, pár is. Mindkettőtök igényli a közösen eltöltött időt, amikor csak ti ketten vagytok, gyerekzsivaly, "fél szemem mindig a gyereken van" érzés nélkül. 

 

Kívánom, hogy találd meg az egyensúlyt, légy' boldog Anya, feleség és légy' boldog a saját testedben, lelkedben is! 

❤️❤️❤️❤️

 

 Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg barátaiddal is! :)

 

szép napot!

 

Éva

 

Végzettségeim:
KJF Idegenforgalom és szálloda szak
Fitness Company: aerobik sportedző
végzettséget igazoló dokumentumok
Rendelkezem:
OKJ-s vizsgával (aerobik sportedző)
Szakmai felelősségbiztosítással
Pilates oktatói végzettséggel