R. Král Éva-Life coach

Burn out coaching – kiégés megelőzése

Voltál már valaha anya, apa, munkavállaló, vállalkozó, sportoló vagy csak egy „átlag ember” a 21.században?  

Bármiben ki lehet égni. A monoton hétköznapokban, a munkában, amit csak azért végzel, hogy legyen miből ellátni magad és a családod, a hivatásodban, amiben 120%-ot teljesítesz és mindent háttérbe szorítasz, hogy valóra váltsd a saját álmod vagy segíts másoknak elérni azt, a túlzásba vitt edzésbe és persze az anyai, apai teendőkben is. De a világban most zajló bizonytalanságba és fejetlenségbe is.  

Ahelyett, hogy hagynád, hogy eluralkodjanak rajtad a negatív érzelmek, vagy hogy hagynád, hogy magával sodorjon az ár, felkapjon a tornádó, kifacsarjon, mint egy citromot majd egy kies síkságon kiköpjön (bocsánat az túl realisztikus ábrázolásért, de ez sajnos tényleg ilyen) vedd észre, hogy valami esetleg nincs rendben, vagy rendben van, nagyon jól is érzed magad benne, csak épp nem te irányítasz, hanem magával rántott a gépszíj. Hidd el,tudom, miről beszélek! Én is átéltem már ezt a helyzetet és tudom, milyen érzés ott állni a semmi közepén és azon gondolkodni, hogy vajon hogy éld túl!

Ne várd ezt meg! 

 

 

Vedd észre a jeleket vállalkozóként! 

  • Imádod a munkád, ez álmaid netovábbja, legszívesebben a napod minden pillanatában ezt csinálnád
  • Ok, még megírom ezt a blogot, megszerkesztem ezt a képet, megvágom ezt a videót, megtervezem a jövő hetemet és már megyek is..... ebből kifolyólag lemondod a baráti vacsikat, a sörözéseket, a beszélgetéseket. 
  • Képtelen vagy kikapcsolni. Folyton pörög az agyad, mit, mikor, hogyan szeretnél elérni... elhanyagolod azokat a tevékenységeket, amiket szeretsz, CSAK ÚGY csinálni, pusztán azért, mert örömet okoznak
  • Elértél valamit, amiért dolgoztál, de ahelyett, hogy örülnél neki, ünneplenél, megdicsérnéd magad, ahelyett azt látod, mennyi tennivalód van még. 

Vedd észre a jeleket szülőként!  

  • Másról sem szól a napod, csak a gyerek körüli teendőidről
  • Azt gondolod, hogyha szánsz magadra időt, akkor azt a gyerektől veszed el
  • Folyton összehasonlítgatod magad más szülővel
  • A fejedben egy tökéletes képet festesz arról, milyen szülőnek lenni, de úgy érzed, bármennyire hajtasz, képtelen vagy megfelelni ennek a képnek
  • Nem a saját gyerekednek akarsz megfelelni, hanem a szomszéd néninek, az anyukádnak, az eladónak, és bizony saját magadnak (lsd. előző pont)

A kiégés alattomos dolog. Először csak nehezebben kelsz ki az ágyból, de azért még megy, mert hajt a lelkesedés, de hamar elfáradsz, úgy érzed, hogy egyre többet alszol, mégis egyre fáradtabb vagy. Aztán már az imádott tevékenységek is elkezdenek nyűg lenni. Kezd háttérbe szorulni a motiváció, dekoncentrált leszel, egyre többször veszted el a türelmed, kiabálsz azokkal, akik közel állnak hozzád, és egyre többet kívánsz inkább csak „nézni ki a fejedből”, és uralkodik el rajtad a „mindenki hagyjon békén” életérzés. 

Ha nem vigyázol, az apátia könnyen depresszióba csúszhat át. Egyre rosszabb kedvű leszel, egyre kevéssé tudod és akarod ellátni a feladataid, az életed bármely területén. 

 Ez a fajta depresszió már meghaladja az én coach kompetenciámat, hiszen ez már pszichés betegség, amit egy pszichológus tud helyre rakni.  

De ne várd meg ezt a pontot. Légy' figyelmes! Állj meg azon a ponton, amikor úgy érzed, kezd magába szippantani a tölcsér, és kérdezd meg magadtól, hogy miért csinálod ezt. Mi a motivációd? Mi a valódi célod? Jó irányba mész? Jó eszközöket használsz hozzá? Így képzelted el az életed? Vagy írj üzenetet, egyeztessünk egy időpontot, és hagyd, hogy feltegyem a kérdéseimet, és a válaszaid segítségével megtaláld azt az utat, ami hosszú távon is boldog és kiegyensúlyozott jövőt biztosít számodra és a családod számára is!  

 
Bejelentkezés

ÍRJ ÜZENETET


Elérhetőségek

Email: info@evakral.hu
Phone: +36 20 569 81 23

Egyéb linkek

Sportos mami