A jég hátán is megélni - azaz reziliencia 2021-ben

A Forbes szerint a reziliencia volt 2020 jelszava. De mit is jelent ez. Segítségül hívtam a Wikipédiát ehhez: 

“A reziliencia általános értelemben rugalmas ellenállási képesség, azaz valamely rendszernek – legyen az egy egyén, egy szervezet, egy ökoszisztéma vagy éppen egy anyagfajta – azon reaktív képessége, hogy erőteljes, meg-megújuló, vagy akár sokkszerű külső hatásokhoz sikeresen adaptálódjék.

A reziliencia a pszichológiában lényegében azt a tulajdonságot vagy helyesebben képességet jelöli, hogy az ember gyorsan vissza tudja nyerni eredeti, jó állapotát testi-lelki szenvedés, illetve nehéz élethelyzetek átélése után.”

 

 

 

(borítókép: Photo by Martin Lostak on Unsplash)

Tovább

Megújulás

Olyan egyszerű leírni és milyen nehéz megvalósítani!

Coachként embereknek segítek megtenni mindezt és minden esetben eddig sikerült is. De mint általában a suszternek is lyukas a cipője, így a saját megújulásom sem ment zökkenőmentesen. 

 

Tovább

Anyaság és stílus - Interjú Kókány-Tar Hajnival, a Stíluskalandor márka megálmodójával

Az anyaság mindennapjaival nehéz összeegyeztetni a stílusossságot, hiszen örülünk, ha túléljük a napjainkat. 

Viszont vannak és lehetnek olyan pillanatok, amikor kifejezetten igényeljük, hogy kiszakadjunk a kakis pelus, lehányt, kinyúlt póló és végtelennek tűnő etetés, altatás bűvköréből és csinosan felöltözzünk, hogy érezzük, még azért nők vagyunk. 

 

Kókány - Tar Hajnival, stílustanácsadóval a Stíluskalandor megálmodójával beszélgetek stílusról, tippekről és trükkökről anyukáknak. Hiteles forrás, hiszen feketeöves anyuka, egy ikerpár édesanya, aki tudja, hogy mit jelent, fáradtnak, leharcoltnak lenni. 

 

Olvassátok szeretettel a vele készült interjúmat.

 

Tovább

Engedd el! - Avagy így éld túl 2020-at

2020 a maga "egyszerűségével", jött látott és kiütéssel győzött. Vagy legalábbis győzelemre áll! De ne hagyd, hogy végleg kiüssön! Vedd fel a kesztyűt és mutasd meg, hogy keményebb fából faragtak, mint azt gondolta volna ez a csúnya vírus! Íme néhány tipp, ami többé-kevéssé nekem is bevált, hogy ha csak rövid időre is, de megtaláld a belső békéd, elengedd az elvárásaidat és ne bolondulj meg, vagy legalábbis épp' ésszel és lélekkel "túléld"! 

Tovább

November - December - Január - Hogyan tudod előnyödre fordítani a begubózós hónapokat

Magyarországon ciklikus az év. Tavasz - nyár- ősz - tél váltogatja egymást. 

 

Ez ad egyfajta kiszámíthatóságot, illetve hozzászoktat ahhoz, hogy minden változik, minden ciklikus. A napfényes, madárcsicsergős tavasz után a forró, meleg nyár jön, majd a színes és borongós ősz és szürke tél, majd ismét kinyílnak a virágok, megtelik minden élettel. 

Egyszer fent, egyszer lent. Egyszer minden happy, és azt gondoljuk, hogy mienk a világ, máskor pedig lelassul minden, beszürkül és hamar jön a sötétség. 

Tovább

Love Yourself first - és ami mögötte van - önvallomás

Love yourself first - azaz először magadat szeresd. 

 

Olyan egyszerű ezt így kimondani. De te tudod, hogy hogy lehet szeretni magad? Hogy lehet jól szeretni magad? 

 

A téma valóban nem egyszerű. Én is sok ideje keresem erre a kérdésre a választ. Volt, amikor azt hittem, hogy megvan, majd ahogy egyre közelebb kerültem a délibábhoz, (én legalábbis úgy éreztem) az egyre csak távolodott. Én léptem egyet előre, felé, ő lépett egyet hátra, el tőlem. Így jártuk 38 évig ezt a mi kis táncunkat. 

 

 

Tovább

Hagyj nyomot 2021-ben!

Ha össze kellene foglalni 5 mondatban, hogy mit éltél át az elmúlt majd' 11 hónapban mi lenne az az 5 mondat? 

 

És ha 5 mondatban össze kellene foglalnod, hogy milyen pozitív változások mentek végbe az életedben? 

 

Mert az éremnek két oldala van. A sors/élet/isten/univerzum egyik kezével elvesz, de a másikkal ad! 

 

Ugyanis mindig az egyensúlyra törekszik. 

Tovább

Mikor NE menj life coach-hoz?

Most akkor mi van? Miért akarlak lebeszélni arról, hogy life coach-hoz menj? Rosszat akarok én magamnak? 

 

Nem, egyáltalán nem. Sőt. Nem vagyok a saját magam ellensége, de nem mindenkinek van szüksége life coach-ra, nem mindenkinek való a life coaching.

 

Most felsorolok neked 5 pontot, hogy mikor és miért ne menj life coach-hoz.

Tovább

Mi alapján válassz life coach-ot?

20-ból 1 ember nagy valószínűséggel life coach, aki szembe jön veled. 

Ez egyszerre nagyon rossz és napon jó is.  

A te szempontodból:

- Jó, mert jobban megismered a tevékenységünket

- Jó, mert széles körből tudsz meríteni

- Rossz, mert nem tudsz választani

- Rossz, mert minél több egy szakmában a benne dolgozó, több a kókler is! 

 Válassz coach-ot is tudatosan! Ebben segítek most neked! 

Tovább

Honnan tudod, hogy szükséged van life coachra?

Minden második ember life coach. De ki is az a life coach és honnan tudod, hogy szükséged van-e egyáltalán life coachra? 

 

Kezdjük az elején! 

Tovább

Love Yourself first - Azaz először magadat szeresd!

Ez nekem nem annyira egyértelmű, úgyhogy folyton emlékeztetnem kell magam. Mert az evidens, hogy szeretem a gyerekem, (bár az se volt szerelem első látásra, de az egy másik történet), a férjem, a barátaim és tűzön-vízen át küzdök értük. De magamért?

Sok-sok évnek kellett eltelnie (kb 37 😱🤷🏻‍♀️), hogy ki tudjak állni magamért , azaz szeressem magam annyira, hogy felvállaljam a véleményem, tudjam, hogy ér annyit, mint másé. Mert nem így neveltek, nem így szocializálódtam.

Tovább

Maslow piramis és a teljesítmény - Avagy hogyan hat a munkavállaló teljesítményére a bizonytalanság

Azt gondolom, hogy a Maslow piramist nem kell bemutatnom. 

 

Az idők folyamán picit kibővült a csúcs, de az alapok a régiek. Ahhoz, hogy a piramisban és az életünkben is feljebb jussunk, szilárd és biztos alapok kellenek. Ha kielégítettek a fiziológiai és biztonsági szükségleteink, akkor tudunk igazán a többire fókuszálni.

 

2020 szó szerint az alapjaiban rengette meg a világot és azon keresztül az embereket is, gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra. Ösztönlényekké váltunk. Nem hogy a munkahelyi, de gyakorlatilag az otthoni feladatainkat is csak beszűkülten tudtuk ellátni. 

 

Tovább

Life coaching a business-ben- demo day

Hogyan érheted el, hogy a kollégáid visszatérve a munkahelyükre, újra fel tudják venni a fonalat ezután a hosszúra nyúlt home office-os időszak után? Hogyan tudnak ismét visszarázódni a pizsi, mackónadrág világból, a feszített tempójú irodai világba? Egyáltalán visszatérnek vagy otthonról folytatják tovább a munkájukat?

 

Az elmúlt fél évet nagyon sokan, nagyon sok féle képpen elemezték már. Kétségtelen, hogy a home office rendkívül sok előnnyel jár, de ugyanennyi vagy még több hátránnyal is. 

 

 

Tovább

Employer branding - Hogyan segíthet egy life coach abban, hogy egy cég vonzóbb legyen a munkavállalóknak?

A munkaerőpiaci helyzet megváltozott. Már nem a munkavállalók hadakoznak egy -egy jól fizető munkáért, neves munkáltatóért, hanem a munkaadóknak kell megküzdeniük egy-egy jó emberért és azért, hogy ez az ember ne csak váltani akarjon, de ott is akarjon maradni hosszú távon is. 

 

Amikor én 2011-ben egy jónevű, 5 csillagos szállodában dolgoztam rendezvényszervezőként a belvárosban Budapesten, úgy éreztem, hogy hiába hajtok, mint a güzö, hiába alszok a szállodában egy rendezvény miatt, hiába én vezényeltem le hibátlanul az EU-s elnökségünk, szállodánkat érintő rendezvényeit, egy negatív vendégvélemény elég volt ahhoz, hogy szóbeli, írásbeli figyelmeztetést kapjak. Egyáltalán nem éreztem, hogy megbecsülve lennék, kiállnának mellettem, sőt, amikor már azt éreztem, hogy nem bírom tovább, elég volt, bementem az Igazgató Úrhoz és azt mondta, nyugodtan mondjak fel, 10 másik jelentkező vár a helyemre. 

 

Tovább

5 kérdés, amivel segíthetsz megtalálni munkatársaid céljait

A Harward Business Review már a 2017-ben megjelenő cikkében egy 2016-os felmérésre hivatkozva megírta, hogy az alkalmazottak sokkal jobban teljesítenek, lojálisabbak, ha a cég támogatja őket a karrier és életcéljuk elérésében!  

Íme a teljes cikk:

 

 

 

Tovább

ÍRJ ÜZENETET


Elérhetőségek

Email: info@evakral.hu
Telefon: +36 20 569 81 23

Foglalj időpontot: itt

Facebook: rkraleva

Instagram: r.kral.eva

LinkedIn: Raboczki-Král Éva