A gömbölyű vállak és ami mögötte van.

Kedves SportosMami! 

 

Folytatódik alap anatómiai sorozatunk, ahol részletesebben bemutatom a héten megdolgoztatott izmainkat. E heti témánk a vállak edzése. 

 

 

A vállunkban található izmok elég összetettek. A váll izülettel a karunkat mozgatjuk. Előre, hátra, fel és le. Sőt csavarjuk is néha, bár azt igen kevésszer, ezért érdemes olyan gyakorlatokat is végezni válledzés alkalmával, amikor csavarjuk a karunkat.

 

Kezdjük is el. Vegyünk egy nagy levegőt, és lássunk hozzá! :-) 

A legnagyobb izom, a DELTAizom. A delta izmunknak három részből tevődik össze, 

  • Elülső
  • Középső
  • Hátsó rész

Ha a nyújtott karunkat vállmagasságig emeljük, akkor a Delta izmunkkal tesszük. Ez az izom nem csak akkor dolgozik, ha oldalra emejük a kart, de akkor is, ha forgatjuk.

 

 

 

Folytatuk a Tövis feleltti izommal. 

Ez az izom a csukályás izmunk alatt helyezkedik el. A deltával együtt akkor dolgozik, ha a kart oldalra emeljük. Ezen kívül felelős a kar kifele forgatásáért és hátrafeszítéséért.

Következik a Tövis alatti izom, melynek a feladata, hogy kifele forgassa a kart.

 

Ha még velem vagy, akkor menjünk tovább a Kis görgeteg izmunkra. Ennek az izomnak is az a feladata, hogy kifele forgassa a kart.

Már csak két izomról kell említést tennünk. Ha van kis görgeteg, akkor bizony van Nagy görgeteg is! :-) Eme nemes izom segítségével közelítjük a törzshöz a megemelt kart, továbbá befele forgatja azt

Ha eddig kitartottál, akkor minden elismerésem, jutalmul bemutatom neked a Lapocka alatti izmot, amivel a nagy görgeteggel karöltve a a megemelt karunkat testünkhöz közelítjük és befele forgatjuk.

 

KÉSZ!!! Megcsináltad! :-)

 

 

 

Nem is volt olyan fárasztó igaz? Ha tetszett, oszd meg barátaiddal is, hogy ők is tudatosan edzenek! 

 Szép napot! 

 

Éva

Végzettségeim:
KJF Idegenforgalom és szálloda szak
Fitness Company: aerobik sportedző
végzettséget igazoló dokumentumok
Rendelkezem:
OKJ-s vizsgával (aerobik sportedző)
Szakmai felelősségbiztosítással
Pilates oktatói végzettséggel