R. Král Éva

A 15 leggyakoribb tévhit az employee coaching-gal kapcsolatban 3. rész

Ebben a cikksorozatban azokat a tévhiteket döntöm meg, amik leggyakrabban körüllengik az employee coaching-ot, azaz a munkavállalói coaching-ot. 

 

Az első részt ITT találod, a másodikat pedig ITT

 

Folytassuk a harmadik és egyben utolsó résszel. 

 

Photo by Sincerely Media on Unsplash

 

11) Én ismerem a kollégáimat, majd én foglalkozok velük, én majd elsimítom a nézeteltéréseket, majd mindent IS megoldok! 

Igazán lelkiismeretes vezető vagy, ehhez kétség sem fér! Tudom, hogy képes vagy megoldani MINDENT! De egy nap csak 24 órából áll! Egy munkanap pedig 8 órából. Minden csak szervezés kérdése, ezt is tudom. Attól ugyanolyan jó vezető maradsz, mert belátod, hogy nem lehetsz ott mindenhol. Nem lehetsz egyszerre egy milliós vagy milliárdos szerződés aláírásán és a céges konyhában, ahol vérre menő vita folyik arról, hogy ki nem töltötte már megint újra a vizadagolót, vagy épp' ki mikor, hol és mivel sértette meg a másikat 6 hónappal ezelőtt. Megmarad a tekintélyed a kollégáid körében akkor is, ha a szétaprózódás helyett nyugodt maradsz.  Ha alkalmazol egy coach-ot attól még ugyanolyan befolyásod lesz, te maradsz a Főnök, csak lekerült a válladról egy olyan teher, amit már évek óta cipelsz. Ne aggódj! Ugyanúgy része leszel a csapatnak, hiszen a vezető jelenléte a megadott coaching üléseken kulcsfontosságú! Rajtad áll vagy bukik az egész folyamat! 

 

15 azonnal használható szakértői ötlet, amivel segítheted a munkavállalóidat és magadat a lezárások idején 

 

12) Nincs semmilyen probléma a cégnél, köszönöm, jól vagyunk! 

Ezt üdítő hallani! Gratulálok! Nagyszerű vezetői skilljeid vannak, hogy ezekben a vérzivataros időkben ilyen jól prosperál a céged! A jó vezető nemcsak célokról, motiváltságról is rendszeresen és időben gondoskodik. 

A coaching a probléma megoldáson túl egyfajta gondoskodás is:

  • A munkatársaidról való gondoskodás, az egyensúlyra való törekvés olyan többletjuttatások, melyek nem minden cégnél elérhetők.
  • Növelheted kollégáid megbecsültségérzését és fokozhatod lojalitásukat. 
  • Az egyénre szabott figyelem növeli a produktivitást, az újonnan megnyitott kommunikációs utak pedig előremozdítják a csoportkohéziót. 
  • Sokat tanulhatsz önmagadról és csapatodról vezetőként, miközben alkalmat adsz munkavállalóidnak arra, hogy ők is fejlődjenek.

 

13) A versenytársaim azt fogják hinni, hogy gyenge vezető vagyok, ha kiderül, hogy coach-ot alkalmaztam azért, hogy kibogozzam a szálakat a cégemnél. 

 

Amíg ők azzal vannak elfoglalva a hátad mögött, hogy Te coach-ot alkalmaztál, te még nagyobb előnyre tehetsz szert! Te leszel a követendő példa, amint meglátják, hogy a szálak kibogozása után milyen teljesítményre lesz képes céged! Irányítsd a figyelmed a saját cégedre és meglásd, micsoda eredményekre lesz képes! 

 

14) Nincs garantálható eredmény! 

 

Ez valóban igaz! A coaching eredménye nem garantálható. Nem tudok neked letenni az asztalra egy csodás grafikont, hogyha alkalmazol, akkor ezt és ezt az eredmény fogom elérni ennyi és ennyi hónap múlva. A coaching annyira eredményes, amennyire a benne szereplő emberek beleteszik a kellő munkát, kellő figyelmet és kellő időt. De ha fektetnek magukba, jelen vannak és aktívak, akkor kimagasló változásokat lehet elérni vele! Lehet, hogy az egyik kollégád 2 alkalmas üléssorozat után fogja azt mondani, hogy ide nekem az oroszlánt is és szétszakítom a chart-okat. Lehet, hogy lesz olyan kolléga, akinek mélyebben gyökereznek a problémái, ő vele többet kell foglalkozni, jobban kell rá figyelni, hosszabb idő alatt fog fejlődni, de elér egy olyan szintre, amit még maga sem hitt volna. De van a harmadik kategória is, aki szerint ez hülyeség, aki dacolva mindennel, kispórolja az energiáját és hiába teszed kötelezővé, ő hajthatatlan. Ezzel az a gond, hogy visszahúzza az egész csapatot. Épp ezért mondtam, hogy a te jelenléted és a példamutatásod kulcsfontosságú. 

Amit garantálni tudok, hogy:

  • úgy tekintek a csapatodra és úgy kezelem őket, mintha a sajátom lenne
  • mindig pontosan érkezem és amikor ott vagyok a teljes lényemmel figyelek a velem szemben ülőkre, ülőre
  • teljeskörű titoktartás mellett végzem a munkám
  • nem fogok semmit sem rád vagy a csapatodra sózni, amit nem akarsz/akarnak

 

15) Komolyan elhiszed, hogy elhiszem, hogy beszélgetésekkel bármilyen eredményt el lehet érni egy cégnél? 

 

Szent meggyőződésem, hogy csak azzal lehet. Emberek vagyunk. Társas és kommunikatív lények. Hiszem, hogyha kérdezek valamit és utána minden idegszálammal, a testtartásommal is jelzem, hogy valóban FIGYELEK a válaszra, akkor elindul egy csoda folyamat. Elindulnak az energiák. Érzi a velem szemben ülő, hogy megbízhat bennem, hogy valóban érdekel a mondanivalója. Megtisztelem, hagyok neki időt. Megnyílok előtte és képes vagyok a válaszát minősítés és véleményezés nélkül elfogadni. Ezzel a folyamattal lehet megalapozni egy eredményes coaching üléssorozatot. Tapasztalatból mondom, hogy ezek az energiák olyan erősek, hogy még online is működnek! 

 

15 azonnal használható szakértői ötlet, amivel segítheted a munkavállalóidat és magadat a lezárások idején 

 

Köszönöm szépen, hogy velem tartottál és együtt lerombolhattuk az employee coaching körül kialakult tévhitelek! Remélem, hogy sikerült eloszlatnom az aggodalmaidat ezzel kapcsolatban, de ha mégsem, írd meg kérdéseidet erre az e-mail címre, szívesen válaszolok rájuk! 

 

 

 
ÍRJ ÜZENETET