R. Král Éva

A 15 leggyakoribb tévhit az employee coaching-gal kapcsolatban 2. rész

 

Az employee coaching-al kapcsolatos tévhiteket eloszlató cikksorozat 2. részében még jobban belemegyünk abba, hogy milyen vélt vagy valós ellenérzésük lehet a cégvezetőknek azzal kapcsolatban, hogy a munkavállalóba, mint a cég egyik legfontosabb alappillérébe pénzt, időt és enegriát fektessenek. 

 

Ha lemaradtál a sorozat első részéről, akkor azt erre a linkre kattintva elolvashatod

 

 

Photo by Alex on Unsplash

 

6) Ha az kollégáim megnyílnak, akkor kiadják a céget is! 

Mivel munkavállalókról van szó és a cég keretei között zajlik a coach-al a közös munka, így óhatatlan, hogy a coach belelásson bizonyos, szigorúan a coachee (az a személy, akit épp' a coach-olok) ügyével kapcsolatos folyamatokba. De ne aggódj! A coach-nak minden körülmények között titoktartási kötelezettsége van. Azaz, bármi is a tudomására jut, azt 3. félnek nem árulhatja el. Így megnyugtatlak! Ami a coach ülésen és a folyamat közben elhangzik, az ott is marad. 

 

15 azonnal használható szakértői ötlet, amivel segítheted a munkavállalóidat és magadat a lezárások idején 

 

7) Ha coach-ot alkalmazok, azt fogják hinni a kollégáim, hogy nem vagyok jó vezető, nem tudom őket kezelni, irányítani vagy lepasszolom őket

Egy jó vezető őszinte és nyílt mind magával, mind pedig a kollégáival szemben. Vezetőként sok dologra kell figyelned. A munkavállalókra, a cégre, magadra, a marketingre, a vevőkre. Nem szégeny azt mondani, hogy ez nekem sok. Nem szégyen azt mondani, hogy "Figyi srácok! Nem tudok most úgy foglalkozni veletek, ahogy azt ti megérdemelnétek. Felismerve ezt a helyzetet és azt, hogy most egy elég embertpróbáló időszak van, megbíztam egy coach-ot, aki segít nektek ebben a nehéz időszakban"  Minden a kommunikáción múlik! 

 

8) Küldtem már tréningre a csapatomat, de sem mi eredménye nem volt! A coaching-nak miért lenne?

A tréning egy bizonyos dolog fejlesztését jelenti. Például hogyan legyünk jobb előadók, hogyan adjunk el jobban és többet, hogyan legyünk jobb vezetők. Azaz ez egy tudásanyag, a cégedre szabva. Megtanítanak arra, hogyan érj el az adott területen jobb eredmény. Folyamatábrákat mutatnak, utat jelölnek ki, ha ezen végigmész, akkor nagy valószínűséggel jobb leszel az adott területen. Ez valakinek nagyon jól működik, másoknak egyáltalán nem. Minden ember máshogy tanul, másképp képes befogadni az információt más és más szinten van. Ezért van az, hogy valaki jobb lesz egy ilyen képzés után, mások maradnak ott, ahol eddig is voltak. 

A coaching ezzel szemben egy mély önismereti munkán keresztül jut el oda, ahova a tréning izzadsággal. Ha az a cél, hogy valaki jobb értékesítő legyen, akkor először is feltárjuk, hogy milyen belső tulajdonságai vannak, van-e esetleg olyan elakadása, ami megakadályozza, hogy jobb értékesítő legyen. (nincs kellő önbizalma, úgy érzi, hogy kevés a tudása, stb, stb..)

Ezeket feltárva Ő saját maga találja meg saját magában azt az utat, amitől ő aztán végül jobb értékesítő lesz. Tehát egészen mélyről indítjuk a folyamatot és ez egy olyan szilárd alapot hoz saját magának, magában létre, ami aztán divattól, irányzatoktól függetlenül erős és megingathatatlan. 

 

9) Már voltunk csapatépítésen. Ez is biztos hasonló! 

 

Minden attól függ, hogy mi a célod a csapatépítéssel. Ha az, hogy megismerkedjenek, és legyen valami, olyanon már biztos, hogy voltok, akár többször is. Ezeket a fajta csapatépítéseket általában szemforgatással és egy "már megint" fog közötti sziszegéssel fogadják a kollégák. Megint ugyanoda, megint ugyanazt és persze mindezt hétvégén. 

De mit szólnál, ha azt mondanám, hogy lehet ezt máshogy is. Lehet az a cél, hogy megismerkedjenek, de ezt miért ne lehetne egy erdő közepén? A tavaszi zsongásban, virágzásban, az ébredő természet lágy' ölén megtenni egy túravezetővel, aki meditatív utazás során felhívja a növények és fák szépségére a figyelmet, felhívja a figyelmet az itt és most megélésre, az apró dolgok észrevételére. Ezután a tisza és friss levegőn egy jóga óra majd egy csodás és izléses piknik alkalmával összeülnek a kollégák és jókat nevetnek magukon, amikor épp a lefele néző kutya pózban eldőltek. Vagy megbeszélik, hogy kiből milyen érzéseket váltott ki a hosszú bezártság után az erdő és a természet látványa, érzete. Véleményem szerint így érdemes csapatot építeni. 

Ha az a cél, hogy együtt fejlődjenek, akkor szervezek nekik egy néhány napos "elvonulást" az Alföld közepére vagy az Őrség eldugott kis falujába, vagy egy folyami hajóra, hogy kimozdítsam őket a komfort zónájukból és egy új környezetben, új megvilágításba téve a témát, jobban elmerüljünk benne és leásunk a feladat györkeréig, hogy aztán új alapokra helyezve őket megtalálják magukban a fejlődésük kulcsát. 

 

10) Megint egy költséghely! Így is meg kell húzni a kiadásainkat! Erre végképp nincs pénzünk! 

 

Aki most megáll, az nagy valószínűséggel nem fog tudni soha többet előre menni. Megreked a sárban és az nem engedi tovább. Maradj fürge. Maradj mozgásban. Invesztálj, azokba, akik a hátukon viszik a céged, a kollégákban, hogy azok könnyedén és gyorsan tudjanak mozogni. Ahhoz, hogy könnyedén és gyorsan mozogjanak, energia kell. Energiájuk akkor lesz, ha tudják tölteni az energiaraktáraikat. Miből nyerhetnek energiát? Kétféle képpen. Külső forrásból (támogató, elfogadó, fejlesztő légkör ) és belső forrásból (önismeret, önszeretet). Ezek közül mind a kettőben tudsz nekik segíteni! Értük. Miattuk. A céged jövője miatt is! 

 

15 azonnal használható szakértői ötlet, amivel segítheted a munkavállalóidat és magadat a lezárások idején 

 

A következő, és egyben utolsó, részben még több tévhitet döntünk majd meg az employee coaching-gal kapcsolatban. Tarts velem továbbra is! 

 
ÍRJ ÜZENETET