R. Král Éva

5 kérdés, amivel segíthetsz megtalálni munkatársaid céljait

A Harward Business Review már a 2017-ben megjelenő cikkében egy 2016-os felmérésre hivatkozva megírta, hogy az alkalmazottak sokkal jobban teljesítenek, lojálisabbak, ha a cég támogatja őket a karrier és életcéljuk elérésében!  

Íme a teljes cikk:

 

 

 

Hogyan segíthetnek a vezetők megtalálni az alkalmazottaknak a munka értelmét? 

 

A cégek jelentős összegeket költenek arra, hogy minél pontosabban, hangzatosabban fogalmazzák meg küldetésüket, elkötelezettségüket a külvilág felé, gondoljunk csak a Volvo szlogenjére - Elkötelezett a biztonság iránt, vagy a Facebook-éra - Közelebb hozni az embereket,  a világot. - ám hajlamosak ezeket a nagy mondatokat a mindannapi munka során elhanyagolni, a háttérbe szorítani.  

 

Ami a munkavállalóknak igazán fontos, ahhoz, hogy lojálisak, elégedettek legyenek és jól teljesítsenek, az a saját céljaik elérése, nem a cég jelmondata. 

 A Deloitte 2016-os felméréséből kiderül, az alkalmazottak azokhoz a cégekhez hűségesek, amelyek támogatják a karrier és a életcéljukat - tehát azokat a dolgokat, amik fontosak számukra. 

 

Habár ez a felmérés a Z -generáció dolgozóit célozta meg, általánosságban elmondható, hogy ez a hozzáállás igaz az összes, aktív korú generációval kapcsolatban is. Azaz teljesen mindegy, hogy milyen életkorban, milyen pozícióban vagyunk, irodában vagy az iparban dolgozunk, fontos, hogy megtaláljuk a munkánkban saját magunkat is! 

 

A vezetők 5 egyszerű kérdés segítségével rávezethetik a munkatársaikat arra, hogy mi fontos számukra a karrierjükben és az életükben. 

 

 

 

 

 

 

1) Mi az, amiben igazán jó vagy? Ami a legkevesebb energiádat emészti fel? Mi az a feladat, amire azért jelentkezel, mert szentül meg vagy győzödve, arról, hogy te vagy a legmegfelelőbb ember rá? Milyen visszajelzéseket kaptál már a karriered során?  - Itt az a cél, hogy feltárjuk az erősségeit és ezekre alapozva folytassa a munkáját. 

 

2) Mi az, amit élvezel, amit szeretsz? Egy tipikus munkahéten mi az, amit szeretnél csinálni? Mit szeretnél látni a naptáradba írva, amitől azt érzed, érdemes felkelni és dolgozni, ami felvillanyoz? Ha nem lennének korlátok, szabályok, hogyan terveznéd meg a munkakörödet? - Ezek azok a kérdések, amiből kiderül, hogy mit szeret a munkában 

 

3) Mi az, amitől hasznosnak érzed magad? Mi az a végeredmény a munkádban, amire a legbüszkébb lennél? Melyik feladat a legkritikusabb a csapat vagy a szervezet számára? Mik a prioritásaid az életben és a munka hogyan illeszthető bele? - Ezekkel a kérdésekkel rá lehet világítani arra, hogy a munkának milyen értéke van a foglalkozatatott életében.

 

4) Mi az, ami továbblendíthet? Mi az, amit itt tanulhatsz, amit majd felhasználhatsz a jövőben?Hogyan képzeled el magad a közeljövőben? A ma elvégezett munkád hogyan visz közelebb ahhoz a személyhez, aki lenni szeretnél? - Ezeknek a kérdéseknek a lényege, hogy megfogalmazza, hogy a jelen munkája hogyan segíthet eléni a jövőbeli céljait. 

 

5) Hogyan viszonyulsz másokhoz? Milyen kollegális viszony számodra a legjobb?  Hogyan néz ki az az iroda, ahol számodra kedves emberekkel vagy körülvéve? Hogyan javítja a munka a családi és társas kapcsolataid? - Ezek a kérdések arra ösztönzik az embereket, hogy elgondolkodjanak azon, hogy ilyen kapcsolatok tehetik a munkájukat még értékesebbé. 

 

 

 

Nem könnyű másokat a cél felé irányítani vagy a célhoz vezető úton tartani! 

 

 

Sok munkát, odafigyelést igényel, de az a cég lesz a nyerő, az a cég fogja a legjobb munkavállalóit a soraiban tudni, az fog nagyobb profitot élérni, aki képes és hajlandó észrevenni a változásokat és törődik az alkalmazottak egyéni céljaival, igényeivel, mert csak akkor fogják tudni a maximumot nyújtani, ha érzik, megbecsülik őket, ha jól érzik magukat a munkahelyükön. 

 

Ha úgy gondolod, hogy fontosak, értékesek számodra a munkátársaid, de te már nem tudsz velük ilyen szinten foglalkozni, keress meg. Life coachként az a dolgom, hogy megmutassam az embereknek, hogy milyen lehetőségek rejlenek magukban. Segítségemmel feltárhatjuk a munkatársaidban rejlő lehetőségeket, hogy még jobbak legyenek, még jobban érezzék magukat a bőrükben és ezáltal még eredményesebbé tegyék céged működését! 

 

Szeptember 16-án Budán, az Agárdi utcai coach irodámban egy nyílt napot szervezek, ahol megismerhetitek a módszereimet, a stílusomat, hogyan képzelem el a life coachingot a businessben. 

 

Gyere el, ismerkedj meg velem és a módszeremmel, amellyel sikeressé tudom tenni a munkavállalóidat és ezáltal a céged szárnyalni fog!

 

 

Jelentkezem az eseményre!

 

 

 Cikk forrása: Harward Business Review
ÍRJ ÜZENETET